Danish Genetics udfører ugentlige PCR-tests for øget smittebeskyttelse

Af Danish Genetics - fredag den 4. oktober 2019

Risikoen for udbrud af sygdom vil sandsynligvis altid være tilstede i svineindustrien. Alligevel hviler der et ansvar på branchens aktører om at gøre alt, hvad de kan for at mindske smitterisikoen. Derfor har man hos Danish Pig Genetics allerede indført ugentlige PCR-tests på deres KS-besætninger.

PCR-tests

Risikoen for sygdom og smitte er et grundvilkår i svineindustrien, som alle branchens aktører lever med. Alligevel sender det chokbølger gennem branchen, når der opstår hændelser som udbruddet af PRRS hos Hatting Horsens, der viser, hvor sårbar branchen er.

Branchens sårbarhed stiller store krav til aktørerne om at minimere risikoen for smitte, hvis der igen skulle opstå et udbrud af sygdom. Hos avlsselskabet Danish Pig Genetics tager man sundhedsområdet meget alvorligt, og derfor har man som noget nyt i branchen indført ugentlige PCR-tests på avlsselskabets KS-stationer.

”Svineindustrien er så tæt forbundet, at det kan få store konsekvenser, hvis der opstår et udbrud af sygdom. Som avlsselskab er vi meget bevidste om vores ansvar i forhold til at bidrage til at hæve sundhedssikkerheden. Derfor går vi nu forrest og indfører ugentlige PCR-tests på vores KS-besætninger, så vi kan minimere PRRS-risikoen yderligere,”forklarerLars Dall, direktør hos Danish Pig Genetics.

Ugentlige PCR-test minimerer smitterisiko markant

En PCR-test adskiller sig fra andre anvendte testformer ved ikke at teste for antistoffer men derimod for selve virussen. Det betyder, at en eventuel smitte kan opfanges allerede få døgn efter infektionen. Normalvis er det nødvendigt at vente på antistofdannelsen, der kan vare helt op til 10-14 dage.

Hos Danish Pig Genetics kombineres PCR-testen med den normale ELISA blodprøve.

”Vi udfører et omfattende smittebeskyttelsesprogram for at øge sikkerheden for vores kunder. Vi går ikke på kompromis med sundheden, og derfor udfører vi i Danish Pig Genetics, som det første danske avlsselskab, ugentlige PCR-tests på vores KS-orner. Dermed kombinerer vi normale blodprøvetests med et omfattende PCR-testprogram for at sikre vores kunder en højere smittebeskyttelse,” fortsætter Lars Dall.

Et tiltag blandt flere

Det er ikke første gang, at Danish Pig Genetics går nye veje for at løfte sundhedsniveauet. Da Danish Pig Genetics og Ornestation Mors tidligere på året annoncerede et landsdækkende KS-setup, blev der installeret UVC-filtre på alle KS-stationer. UVC-anlæg forebygger PRRS-reinfektion og øger dermed smittebeskyttelsen på ornestationen. På daværende tidspunkt var tiltaget det første af sin slags herhjemme, og hos Ornestation Mors bød man tiltaget velkommen.

”Vi er rigtig glade for samarbejdet med Danish Pig Genetics. Vi kan mærke, at der er en stigende efterspørgsel fra kunderne, som lægger vægt på, at Danish Pig Genetics har et PRRS-negativt avlssystem, og generelt tænker af nye veje på hele smittebeskyttelsesområdet,” siger Johnny Markussen, som er direktør på Ornestation Mors.